tisdag 4 november 2008

Vem äger intranätet?

Jag vill göra en högst ovetenskaplig undersökning av var ansvaret för intranätet ligger i olika företag och organisationer. Hos oss ligger det på IT-avdelningen. Hur är det hos dig?

8 kommentarer:

Susanna sa...

Hos mitt företag äger Public Affairs (delen som jobbar med internkommunikation) intranätet. Denna avdelning håller just i detta nu på att avsäga sig ägarskapet. De vill att ägarskapet ska flyttas till avdelningen som heter Information Management. Kort sagt, ingen vill egentligen ha ägarskapet utan det "tvingas" på en avdelning. Säger en hel del om synen på vårt intranät.

Jonas Nockert sa...

Situationen som Susanna beskriver är ganska lik den på företaget jag arbetar för. Formellt ansvar anses avdelningen för Ekonomi och Administration ha, det är dock frågan om de verkligen vill axla det ansvaret. Andra avdelningar sköter om uppdateringar både vad det gäller innehållet och det tekniska.

Anonym sa...

Informationsavdelningen förvaltar, IT sköter tekniken. Vi hade ett tight samarbete med mig som ansvarig för intranätet och IT:s förvaltare. Möten tillsammans, budgetdiskussioner tillsammans etc. Mycket bra!

Anonym sa...

Hos oss ser det ut som följande.

Internkommunikation äger intranätet, dvs ansvarar för content, utveckling, undersökningar, fånga upp användare behov osv. Vi agerar sedan kravställare mot vår IS-organisation. Hos oss är det snarare så att alla vill äga intranätet. Här får man fightas för sina rättigheter.

Kul och utmaande arbete men svårt att skapa förståelse för budget och resurser.

Anonym sa...

Info + IT äger gemensamt och alla i centrala webbgruppen arbetar på någon av dessa avdelningar.
Men vi är långsamt på väg mot en förändring - jag tror att vi kommer att sluta med att kärnverksamheterna + personal + intern org.utv blir ägar-/styrgrupp.

Carita Holmberg sa...

Tack för era kommentarer, det är intressant läsning. Och det verkar som om de flesta (utom vi) har lämnat stadiet då IT äger intranätet. Jag tror och hoppas att vi inom kort kommer att ha ändrat ägarskapet hos oss så att intern kommunikation (som inte finns än) kommer att äga intranätet. Det är i alla fall mitt förslag som jag lämnat. Ett samarbete mellan IT och information verkar vara en god lösning.

Christian sa...

Vi har en HR & Communications-avdelning som äger intranätet. Fördelen med att äga intranätet är få hålla i taktpinnen.

Unknown sa...

En bloggranne:
http://intranatgruppen.wordpress.com/